Forberedelser

"Forberedelsessjokket"

Vi ha lest mye om ainner seilera som har forberedt seg på langtur. Dem ha ofte snakka om at forberedelsan tel en sånn her type tur, burde man begynn med i alle fall et år i forveien. No har vi verkelig skjønt ka det va dem snakka om.
Vi ha vesst begynt i feil ende, ettersom vi berre førr et par måneda sian satte ein avgangsdato, etter at min søknad om et års permisjon er i boks. Men, vi ha no etter det vi har hørt, gjørt nåkka rett, og det er at vi har satt dato førr når vi ska slepp tampan
.

Skippern ha lenge prata om de her forberedelsan, om eg har skreve nåkka om dem. Så no har eg endelig tatt meg sjøl i nakken, og fått også de med på heimesia.
Ja, som sagt, forberedelsan har vært mange, sjøl om skipern tel stadigheit, lenge før den her turen, ha montert utstyr ombord.
Han har jo vøre på mange tura på vintern så vel som på sommern, og har sett behov for diverse utstyr ombord. Vi har no mange gang snakka om at det vart nok ikke aktuelt å bytt tel nå ainna båt, så mykje utstyr som her e ombord.

Vel, spayhoodn vart førlenga, og det vart laga bakvegg på den. Veggan har vindu, så det e heilt ok å følg med, sjøl om vi har den oppmontert. Den e fin å gjømm seg bakom når det e regn og blåst. Det bi jo nestn som å sett inni et telt!
Det vart laga bøyle over sprayhooden, som man kan holde seg i og kroke seg fast på. Det vart også satt opp tau ca en halvmeter over dekk, frem mot masta, og videre framover.  De her tauan e fin å krok seg fast i når man må frem på dekk i urolig sjø. Når man bruk stroppe som ikke e lenger enn tel rekka på båtn, så kan man jo ikke dett over bord når man har kroka seg fast på det der tauet.

Cockpitbenkan vart også førlenga. Ikke førr at det va nødvendig førr min del, med mine 1,58, haha. Førr å sei det sånn som det e, så vart det kjæmpejæft. Mykje bedre setteplass/solerplass, samtidig som man har nåkka å læn seg imot når man står ved roret. Eg førr min del syns det e jæft å stå litt på kne på de benkan, førr å sjå beire over sprayhooden. Han skipepern har lova meg ei gardintrapp, men eg lur no på korsn det bi i grov sjø!

Mange håndtak vart montert, sånn at man på en sekker måte har mulighet tel å beveg seg under dekk. Vi har jo erfart at vi har savna å ha nåkka å hold oss fast i når det har vøre mykje bevegelse i båten. Man bi jo lætt slettra både hit og dit!

Vi hadd tidligar ein kjøleboks ombord. Den takka førr seg like før vi sku start, etter to års bruk. Vi satt da inn ny kompressor i den opprinnelige kjøleboksen, som e i kjøkkenbenken i byssa. Kjøleskap syns eg e et " must".

Badet ombord fikk seg ei totalrenovering. Skipepern sku bygg ny dasstank, da den gamle va høl i. Det va ingen tank å få tak i som passa, så han berre heiv seg rundt å laga ny!
I ettertid sei han at hvis han ha vissta kor mykje jobb det vart, så ha han nok vøre meir ivrig på å finn ainner løysninge. 
Det vart kjøpt rørdeler og ventila førr mange tusen, i tillegg tel polyester, epoxyprimer og ikke minst arbeidstima. 
I tillegg laga han ny benk med håndvask, og supre skap over vasken, med skyvedøre. Det vart heilt supert!
Eg ska lov deg at spenninga va stor, da eg som "forsøkskanin", sku få den store æra av å prøv det her arrangementet. Det va mykje rør og ventila å hold styr på. Sånn sku ventila stå når vi låg i havn, og sånn sku ventila stå når vi va utpå havet! Eg va ikkje mykje høg i hatten, de første gangan det her sku brukes. Da eg hadd "tappa ned", spurt skippern om eg va HEILT sekker på at eg hadd huska å steng ventilan. Eg mått jo svar at det va eg sekker på.
Skippern va strålanes førnøgd med at " komlingan" for dit dem sku! Sjøl om det her " komlingprosjektet" vart mykje dyrar enn vårres budsjett va på, vart det jo steikanse jæft.
Eg må jo berre innrøm, at dassringen nestn sku ha vøre førgyldt, med tanke på ka det he arrangementet kosta!

Det sku bestilles reperasjonssett tel blussan på komfyren. Den bestillinga va det eg som tok meg av. Mine kunnskapa på det der området e minimal, så den bestillinga vil eg husk lenge! Det vart to sett tel kvært bluss, så no kan vi sekkert start å sælg sånner!

Saltvannspumpa vart installert. Den bi nok super å ha, sånn at vi kan spar litt på ferskvannet underveis. Man treng jo ikke ferskvann tel skølla av nævan, kopla eller førr å kok potet.

Ettersom vi hadd kjøpt redningsdrakta, vart eg beordre av skippern tel å ikle meg den her tvilsomme kreasjoner. Da sku du ha sett meg, såg ut som ein av de der "teletubbian" som va på barnetv ein gang i verden! Mykje fliring. Men,- eg har fått beskjed om at den også ska prøves i vannet, men no trur eg at det bi "nån ainner" sin tur å vær prøvekanin!

Tidligere erfaringe telsei at dykkerutstyr burde få plass ombord på den her turen. Men ettersom skippern igjen har fløtta vannlinja høger på båtn, vart det berre dykkermaska og snorkle den her gangen.
Ettersom det her med vannlinjeproblematikken e nevnt, må eg førtell at han la inn totalforbud mot mynta ombord. De va det førr mykje vekt i. Her va det kun tillatt med kredittkort. Og, et ekstra kredittkort va heilt ok.
Når det gjeld læsestoff, e beskjedn at det må lastes ned på Ipad. Papirutgaven vei førr mykje, og bi ikke tatt ombord! Sjøl hadd han begrensa seg tel en boks medisinar ( den e ikke litn, kan eg lov deg), ei trusa og to skiftnøkla. Haha.

Ettersom det ha vøre ein del helserelaterte episoda i den seinere tid, hadd eg satt frem ønske om satelittelefon. Skippern va heilt oppslukt i det der " komlingprosjektet" i den her tia (eg følt meg ganske telsidsatt i den her perioden), så eg starta undersøkelsa om en sånn telefon. Det vart mykje undersøkelsa på nett og telefona, på et førr meg totalt ukjent tema. Eg læst tel eg va rutat i auan, men følt meg ganske stolt da eg kunne legg fram mitt valg av telefon førr snuppertn. Og i tillegg kunne eg begrunn kefførr den her sku vær så bra. Det vart en Iridium 9555. Den hadd goe omtala, og såg ut tel å vær den som passa førr oss.

Vi må jo sei nåkka om stueplassen ombord også. Eg vaska rundt i båtn, og fann da plassa som eg ikke vissta eksistert. Det finnes nån større og nån mindre rom. Nån meir telgjengelig enn ainner. Ein teng vi va enig om, va at vi mått sørg førr at aille tengan hadd sin faste plass. Når vi så begynt å stue teng bort, va det jæft med de romman som ikke va så stor. Der vart det beire oversekt.
Julepynt og teng som vi ikke sku bruk med det første, vart selvfølgelig pakka på plassa som ikke va så lætt telgjengelig. Nåkka overraskelsa har eg fått stua bort, som ikke skippern veit om, men det får du nok hør meir om i reisedagboka etterkvært.
Eg har fått tildelt et eget stuerom, slættest ikke værst! Der har eg strekking, sysaker og diverse. I et rom e det stua bort teng førr strandhøgg med grilling, i et ainna stearinlys og servietta tel romantiske middaga ombord. Godterommet e og fyllt opp med godsaker, men det veit ikke skippern av. Ska jo ikke lag det sånn at der bi tomt før vi ha passert Brønnøysund, heller. Haha.
Hermetikk har fått et eget rom, men eg trur vi vent med den store oppfyllinga der, tel vi kjæm tel utlandet. Der e det mykje beire utvalg. Lerwick på Shetland for eksempel, har et kjæmpeutvalg.
Sauser, supper, pasta og tørrmat har også fått sin plass i byssa. Så no begynn de her tengan å fall på plass.

I forkant av turen va det mange og spredte lege og tannlegebesøk. Vi vart no litt skeptisk når det gikk opp førr oss kor mye medisina vi mått ha med oss. Enn om vi vart tatt førr smugling? Her va det best å få det svart på kvitt i fra legen, ka det e vi har med, og kefførr det e nødvendig. Legen skreiv epikrise på engelsk, så da sku det også vær i orden.
Tusen takk tel han Ilka på Nesna, som va så snill å hjelp oss med å utstyr medisinskapet førr den her turen.

Rorlager e også skifta. Vi mått opp på sliten med båten, ned med roret og ut med lageret. Det vist seg at vi mått få dreid nytt rorlager. Ikke berre kosta det mykje, men deg va og mykje arbeid med det her.

Det vart lagt opp fleire sikringer og bryterpanel førr aille instrumentan og "dubbeditta", som e kommen tel etterkvært. Det e jo vørtn nødvendig, berre førr å kom seg uttaførr moloen på Nesna.

Enno et slippsett va nødvendig. No sku det lages skroggjønnomføring førr saltvannstelførsel. Bunnsmøring vart foretatt og vannlinja vart heva ( litt i overkant). Mens vi holdt på med det her, kom det innspill fra bekymra venna førr den her turen vi sku på. Dem syns at vi sku mal på skroget :" Denne side ned". Det syns skippern va ein go ide, så han så gjorde! Så, hvis vi må opp på slip i utlandet, så bi det nok spørsmål om ka det betyr det som står der.

Eg må også nevn bakefjøla som snuppertn laga tel meg. Den vart heilt super, og har fått sin lagringsplass, opphengt langs skapet i byssa. No ska du sjå at det bi både brød, rundstøkka og kaker underveis. Det spørs om det va julebaksten han tenkt på da han laga den?!

Vi fann ut at symaskin kuinn vær jæft å ha med. Det kom jo sekkert tel å bi nødvendig med småreperasjona og utbedringe av både seil og klær underveis. Den fikk sin plass i skapet under kartbordet.
Da mått vi også ha inverter ombord. Det vart to støkka. Den eine e beregna på maskina som symaskin, drill og lignende, mens den andre er beregnet til pc og annen elektronikk.

Det vart også lagt pumpe i kjølsvinet. Kjølsvinet e altså i bunnen av båtn, tns laveste punkt. Rør fra den her pumpa og ut i skutesia vart laga, sånn at vi kan start den her pumpa hvis vi sku få masse vatn ombord.

Skippern fann en artikkel i et båtblad om nån som hadd laga seg en bølgedemper. Han fann ut at det her kuinn vær jæft å ha, og laga en tilsvaranes den han hadd læst om. Det va jo ei enkel løsning, hvis det fungert.
Den her bølgedempern va laga som ein trekant, med et tau i kvært hjørne. Meininga e at den ska settes ut bak på båtn, når vi ligg førr anker. På den måten dempes bevegelsan i forhold tel bølgan. Smart!

Alle varieran/stagan e skifta ut, det e montert rulleforstag, sånn at forseilet kan rulles inn. Det bi nok jæft å kan lag forseilet mindre, på den måtn, når vinden bi hæftig. Nån nye seil har vi også investert i.
Han seilmaker Brodersen i Lyngør villa slettes ikke snakk med kjerringa tel skippern på Paquita, når det va snakk snakk om prisa på utstyr, som vart kjøpt der. Regninga kom heller ikke i postn, men på e- post tel skippern, og det va ikkje lætt å få tak i detaljan på regningen derfra!
Vi ønsk oss solcellepanel og nye batteri, men det kan nok kanskje la seg ordn underveis. Det samme gjeld førr vindmålerinstrument.