Reisedagbok

FRA STRONOWAY PÅ HEBRIDENE

Feskebåtn, som vi låg uttanpå i Stornoway, hadd sagt tel oss at de sku gå ut på feltet i 3-4 på nattmorran. Vi hadd forberedt oss på at da sku vi berre start i samme tia. Vi våkna i halv 7 tia, men det va ikkje tegn tel liv i feskebåtn. Kanskje hadd dem tatt seg ein fæst, og ikkje klara å stå opp. Jaja, vi va klar, og i løpet av ein halvtimmes tid, så va vi på tur ut sundet. Det va vind rett imot, men vi vissta, at så snart vi hadd kommet oss utpå, og fått satt rætt kurs, så villa vi ha vindn bakanifra. Det vart ei fin seiling, sjøl om det nok va ein litn kuling. Eg trur næppe vi hadd lagt av gårde, hvis vindn hadd kommen imot oss, haha!

 

Da vi runda nordspissn av Skottland, så vart det litt værre. Straum og vind gikk mot kværainner, bølgan vart større, og dem braut. Der va det berre å skalk luken, i fall vi sku få sjø inn i cockpitn! Det va ikkje nåkka å trakt ætter, å sku få mykje vatn ned i byssa.
Ho "super - Gunn" (vindroret) styra som ein helt, og fækk ei hjølpanes hand innimellom, førr å drei "rumpa" opp mot de største bølgan. Ætterkvært avtok både vindn og bølgan, og han Yanmar overtok. Da va vi kommen mellom Fair Isle og Shetland.
I loggboka har skippertn skreve:" Klæm tel han Yanmar, Eg ska kyss han Yanmar, Han tykje eg e glad i han Yanmar! Ha det ikkje vøre førr at eg veit at han Yanmar e motorn, så trur eg nok at "svartsjuka" ha kommen fræm. Det får no vær måte på!
Vi runda oddn på Shetland, og sætt kursn rætt mot Norge! Dæsken ta, det va jo ikkje så tykje længe tel vi villa vær atme norskekystn. Det her gjækk berre godt!

 

Vi passert null- meredian, og skippertn lura på om ikkje det va verdt å feir med ein ørlitn dram. Det vart som skippertn villa, og vi skåla førr kryssinga over meredianen.
No va det tid førr å fyll opp med disel. Førr at tanken på båtn e så litn, så har vi mange diesel- kainne surra fast oppå dekk. Skippertn har laga tel ein lang slange, med ei pumpa på, sånn at vi slæpp å fær å bær på de der tunge dieselkainnen. Da fyll vi berre over fra de kainnen som står på dekk, tel cockpitn. Det e heilt supert, så slæpp vi jo å fær å vas oppå dekk i aill slags vær!

 

De første Engelske plattforman passert vi ca kl. 16. Klokka va 19.47, da vi kryssa over i Norsk sektor. Og trur du ikkje det vart ein tel pittelitn dram, førr å feir begivenhetn. Det kjennes deilig å veta at vi no e telbake i "gammellandet", sjøl om vi berre ser hav og plattforma rundt oss. Det e nåkka med den der "psyken", skjønn eg.
På det meste kuinn eg tæll 19 plattforma rundt oss. Ikkje vessta eg at dem låg så tætt! Det va jo som om dem va "strødd" omkreng oss!

No fantaser vi om å kom i havn på Nesna med festflagg i riggen. Heilt utrulig at det e 13 måna sian vi la ut på vårres "eventyr"! Vi har hatt utrulig mange fine opplevelsa. Og så har vi sætt utrulig stor pris å ha hatt så mykje tid i lag, tel å kuinn ha de her opplevelsan i lag. Trur nok at det kjæm tel å bi tøfft å kom inn i den "gamle traltn", med jobb, møta og alt det der. Et heilt år "på loffen" gjør nåkka med deg, den saken e klar. Man får leksom eit ainna pespektiv på saker og teng. Det e ein deilig følese, å kuinn disponer tia si sånn som man sjøl vil. Eg tar meg i å tenk på at teng som eg tidligar syns va kjæmpevekti, ikkje betyr så mykje længer.

 

Vårres siste etappe, fra Kinsale i Irland og tel Nesna, e på ca 1300 nautiske mil. No vil vi heim fort som f........, og tar sekte på Mausundvær uttaførr Frøya, førr dieselfylling. Det her bi jo første skikkelige landkjenning. Derfra og heim tel Nesna e det berre et og et halvt tel to døgns seiling.

No e det sånn at vi regn med å kom tel Nesna i løpet av søndag. Det ha no vøre trivelig om det va nån av vænnan/familien vårres hadd anledning tel å ta i mot oss når vi kjæm. Men, det e jo ferietid, så det e kanskje ikkje så mange det pass førr. Men uansett, så gler vi oss kjæmpemasse tel å kom heim førr å træff aillle. Ikkje minst å møt barnebarnan Julie, Amanda og Ida. Og i nærmeste fræmtid, så bi det berre å kos seg i nærområdet.
Ætter å ha vøre på såpass lang tur, og besøkt så mange plassa, så ser vi at vi må ha beire vett tel å sætt pris på det fantastiske området som vi har der nord,- på Helgeland!

"På Helgeland, på Helgeland, tusenvis av øyer, som perler på snor . På Helgeland, på Helgeland, der finn du øya mi! Trala-la-la, Trala-la-la.................

BEREGNA ANKOMST TEL NESNA, ER SATT TIL SØNDAG 11. AUGUST KL. 17.00!
VI SEES!