Reisedagbok

JOST VON DYKE- TORTOLA

Vi fainn ut at vi sku seil "rett rundt nøva", tel Sandy Spit. Der va det kjæmpefin strand og rev rætt utteførr som laga store brytanes bølga innigjønna på den eine sia. Flott plass, men det va førr mykje bevægels tel at vi villa ligg der over natta. Vi gjækk telbake et pittelite støkke, og ankra opp i Little Harbour.
Her vist det seg at det va dårlig ankerbuinn, mykje steina overalt. Men vi slapp ankeret og satt fast. Utover ættermiddagen gjord hain laust med mykje vind i kastan og dert regna ikkje med måte. Vi sku få opp "solseilet", førr å få litt ly førr regnet. Før vi va ferdig med det, va vi søkkblaut. Klean satt som klistra på kroppen, men skippertn hadd et salig glis om muinn. Det her mått jo vær som et sånn der "wet t-shirt party"! ( han finn no nåkka positivt med det mæste, den der karn).
Ætter at det va vørte mørkt, så mått vi pina..... anker på nytt igjen. Det va ikkje nåkka arti. Kølmørkt og gruinne overalt. Vi prøva å peil oss inn på ein sandflækk, som vi såg tidligar. Det gikk bra, og ankeret såg ut tel å sett. Det her Rukhna-ankeret har vøre heilt fabelaktig, vi e storførnøgd med det, så den her gangen med dårlig fæste va ett unntak. Vi meint at det va bæst å sett på alarm på dybdemåler og ankeralarm på kartprogrammet på Ipad'n om natta, førr det va jo nåkka kraftige råsse som reiv tak titt og ofte.
Snuppertn jobba med ankervinsjen neste dag, det e jo stadig vækk reperasjons- og vedlikeholds-prosjækta ombord. Det va nåkka feil med føringa tel kjættingen, sånn at det vart "floke" på den når den sku i bruk. I tellægg va det nåkka feil med vindgeneratorn, skippertn va ikkje førnøgd med jobben den gjør. Men, han sku no først konsentrer seg om den der ankervinsjn, bestæmt han.
Førr min del, va det tid førr baking, vi va vørtn fri førr brød. Eg hadd fått ei oppskreft fra ho Bjørg (Tverå) på nåkka som heita gjestrekake. Dem tenkt eg å prøv å lag, som et alternativ tel brød. Det her sku kjævles ut ein leiv, stekkes ut "kake", som så sku steikes på steikpainna. No har eg aldri laga de her før, og vissta ikkje om dem sku vær stor eller små, så den her gangen fikk det bi på "Paquita-vis". Eg hadd jo ikkje tatt med med kjevla, så ei desinfisert Camparyflaska fikk dug tel den jobben. Her va snuppertn kjapt på banen, og villa veta ka det va eg hadd desinfinisert med. Eg trur han va redd førr beholdninga i barskapet!
Steikpainna ombord her e firkanta (ætter at skippertn har banka den tel, sånn at den sku pass på komfyrn). Derførr fainn eg ut at de her gjestrekaken også mått bi firkanta! Eg fainn fram ein plastboks som kuinn brukes tel å stekk ut med, og sætt i gang.
Når det vart lunch-tid mått vi test den her firkanta bakstn. Den va kjæmpegod, og skippertn langa innpå utta farsken! Det vart sporenstreks lagt inn ny bestilling på de her.
Utpå kveildn stæsja vi os litt, og tok joilla på land førr å spis middag på Abe's. Det vist seg at her va det bordbestilling som gjaldt, men vi fikk bestillt bord der og da og va førnøgd med det. På den her plassn va det sånn at det va sjølbetjening i barn. Du berre tok det du villa ha, og skreiv det opp i ei bok. Steike ta, eg ska sei deg at snuppertn va kjapp å få i seg den der ølflaska, sånn at han kuinn ordn sjøl den næste. Han va som ein onge i auan da han sætt seg igjæn, her lika han seg! Mens auan granska utvalget på hyllen i barn, hørt eg han sa:"Ja, her va det trivelig, her trur eg nok vi bi ei stund"! Haha.
Næste dag sku vi seil over tel Cane Garden Bay. Der ha vi vøre før, og vissta at der va muligheita førr klesvask. Vi seila over, med kutterseil og storseil, men følt at vi av og tel stoppa opp i bølgan. Men, det va ikkje lange turn over, og vi hadd det ikkje travelt, så det gikk berre bra.
Vel framme vart madrassa og pute banka og lufta, og aille skjetnklean vart pakka i posa og det va klart førr reingjøring av kroppan vårres. Skippertn syns at det bi litt i mæste laget, når det kjæm tel den her dusjinga. Men, no fikk eg lagt inn et argument, at det mått bi kjæmpegodt å lægg seg i kveld, reine sengklea og nyvaska kropp. Jau, det sa han seg no enig i, så da va den saken opp og avgjort! Men, han vart litt betenkt da eg rappa begge yndlingstrusn og begge de bæste shortsan, og putta det i posn med skjetnklea. Ka sku han no ha på seg?
Men det vist seg å ikkje bi nåkka problem, han hadd ainna "på lur".
Vi hadd ferskmat i kjøleskapet, så den her kveldn vart det middag ombord. Stekt laksefilet smaka heilt førtræffelig! Jaggu vart det ikkje et par omganga med Yatzy og kortspæll før det vart læggetid. Eg trur vi begge to søvna sporenstreks, rein kropp, reine sengklea og mett og go. Kuinn vel ikkje bi så mykje beire!
Eg bråvåkna ætter ei stund, av at det va ei joilla som kjørt førbi, og nån som ropa:"Get youself a mooring, your ashole"! Ka va det her førnåkka? Va det nån som va sint førr at vi låg førr anker? Eller va det nån ainner dem kjæfta på? Det ligg jo fleire her, som ha ankra. Fainn ikkje ut kem det va, eg va så trøtt og før eg hadd fått kommen meg i opp i luka, va dem borte! Jaja, man opplev jo litt av kvært, som sætt krydder på telværelsen.
No ska vi ta oss ein tur på land, med tre store posa fuill av klea som ska få seg ein omgang i vaskemaskinen.
Ps. Ikkje mykje påskestemning her. Ikkje sny, ingen påskepynt og påskeharen har vi ikkje sett snurtn av (ikkje et spor på stranda eingang)! Ship o'hoy!